Frictie: Ethiek in tijden van dataïsme

Dataïsme is het geloof dat alles te vertalen is in data. Data leggen de wereld vast en maken haar beheersbaar. Maar voor wie en met welk doel? De onderliggende aannames van het dataïsme staan zelden ter discussie. Is de mens echt als algoritme te begrijpen? Wat gebeurt er met de dingen die niet in data te vatten zijn? En waarom wordt de dataïstische toekomst voorgesteld als onvermijdelijk?

Tegenover het ideaal van een geautomatiseerde wereld stelt Miriam Rasch een herwaardering van frictie: niet alleen als manier om weerstand te bieden aan de eis van transparantie en constante communicatie, maar ook als het startpunt van ethische reflectie. Frictie opent de weg naar ‘de-automatisering’ als mogelijkheid om woorden en dingen weer als nieuw te laten schijnen. Hoe kunnen we in dataïstische tijden ons eigen verhaal blijven vertellen?

Voorpublicatie in De Groene Amsterdammer.

Excerpt in English @ Eurozine: Friction and the aesthetics of the smooth

Lees het eerste deel van de inleiding bij Athenaeum.

Lees de eerste recensie, die op 6 mei verscheen in Trouw.

Carel Peeters over Frictie in Vrij Nederland.

Bestel het boek bij je lokale boekhandel, zoals Van Gennep in Rotterdam (waar een aantal gesigneerde exemplaren te vinden is), Athenaeum in Amsterdam of Bijleveld in Utrecht.

Luister bovendien hier naar de bijbehorende Spotify-playlist en kijk hieronder naar mijn eigenste promo-filmpje:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *