Miriam Rasch
-
Luisteroefeningen. Over aandacht en ontvankelijkheid
Op 29 augustus is mijn nieuwe boek Luisteroefeningen. Over aandacht en ontvankelijkheid verschenen bij De Bezige Bij. Te vinden bij de lokale boekhandels en online. Iedereen kan tegenwoordig van zich laten horen, maar wie luistert er nog? Meningen, politieke statements en selfies domineren onze feeds. De druk om mee te doen met deze zelfprofilering kan…
-
Lees en luister: fragmenten, interviews en recensies over Luisteroefeningen
Voorpublicatie in De Groene Amsterdammer: Horen wat je normaal niet hoort Leesfragment bij Athenaeum Boekhandel Interview in Filosofie Magazine, door Thomas Velvis: Miriam Rasch: ‘Goed luisteren begint met misverstaan’ Podcast Busy Season Talks (ook in je podcast-app), 26 augustus 2024. Gesprek bij Nooit Meer Slapen, met Atze de Vrieze (ook in je podcast-app), 30 augustus…
-
Columns uit Filosofie Magazine
Columns uit 2021 vind je hier; uit 2022 hier en uit 2023 hier. Lachen (nr. 8 / 2024) Hoeveel stenen kan ik het beste eten? ‘Geologen raden aan om minstens één steentje per dag te eten,’ aldus Google, verwijzend naar een hoogleraar aan Berkeley. ‘Of maak anders een heerlijke maaltijd met dit recept voor een…
-
Alleen wie goed kijkt raakt de wereld aan
Voor NRC Handelsblad besprak ik een stapeltje boeken over waarneming: Stéphane Symons – Schoonheid; Jan Bor – Waarnemen; Graham Harman – Objectgeoriënteerde ontologie. Een nieuwe theorie van alles; Estelle Zhong Mengual – Leren kijken Zoals je weleens hoort dat er met al die schermtijd meer gelezen wordt dan vroeger, maar er toch een diepe leescrisis…
-
Column in het boek Opdat wij schrijven
Ik mocht een column schrijven voor het belangrijke en mooie boek Opdat wij schrijven, over de toekomst van schrijfonderwijs, onder redactie van Renske Bouwer, Micha Hamel, Suzanne van Norden, Jeroen Steenbakkers en Els Stronks. In dit boek schetsen docenten, leerlingen, lerarenopleiders, onderzoekers en schrijvers hoe het Nederlandse schrijfonderwijs heringericht kan worden, opdat het gaat draaien…
-
Essay – Autonome mediawijsheid in de strijd tegen tech-manipulatie
Voor Netwerk Mediawijsheid schreef ik een essay over autonoom mediawijs worden. Wat kunnen we doen tegen de overheersing van de smartphone in bijna alle onderdelen van ons leven? Hoe stel je je teweer tegen algoritmes als die worden ingezet om onze keuzes en denkbeelden te beïnvloeden? De vraag wordt aan het eind van de veelbekeken…
-
Kant Table Talk: Freedom Through Limits
Talk held at Goethe Institut, 24 April 2024 Thank you for this lovely invitation in this Kant year. I will talk a bit about contemporary concerns around the Kantian concept of autonomy, following my book Autonomy, a self-help guide, published in 2022 in the Nieuw Licht series, in which contemporary thinkers reflect on a classic…
-
Luisteren als verzet: de lof van het nietsdoen
Tijdens mijn NIAS-residentie had ik het genoegen om samen met Costica Bradatan het podium te delen in Spui25, bij een avond over andere vormen van verzet. De Nederlandse Boekengids publiceerde onze praatjes zij aan zij. Lees de mijne hier, die van Costica hier.
-
Essay in Tirade: Een bederfelijk unicum – Over prometheïsche schaamte, en haar tegendeel
Tirade publiceerde tot mijn vreugde een essay waar ik heel lang mee bezig ben geweest, over prometheïsche schaamte (en haar tegendeel). Sneak preview hieronder, lees verder in dat blad! Op een tentoonstelling van technologische artefacten, die de twintigste-eeuwse Duitse filosoof Günther Anders met een vriend bezoekt, merkt hij op dat deze laatste zich vreemd gedraagt.…
-
Welkom in de wereld van de wezen
Voor NRC Handelsblad schreef ik een essay over het fenomeen van de rouwboeken. Met wat persoonlijke reflecties en hier en daar een ongemakkelijke vraag. In De Standaard werd het doorgeplaatst onder de titel die ook hierboven staat. Twintig jaar geleden overleed mijn vader, veel te jong en dus totaal onrechtvaardig. Ik kon maar niet begrijpen…
-
Beste boeken @ NRC
Voor NRC mocht ik een lijstje met mijn vijf beste boeken van 2023 inleveren. Dit zijn ze geworden:
-
Jan Keij, Postmodern denken
Voor Filosofie Magazine besprak ik Postmodern denken: Het ethische fundament van Jan Keij: Als niets waar is, is alles dan geoorloofd? Ik herinner me een discussie uit mijn studententijd, van die zaterdagavondkroegpraat op toenemend volume die voelt als een ideologische strijd om het eigen gelijk. Het ging over eerwraak, jonge vrouwen die vermoord werden vanwege…