Lessen van de voetbalpool

jabulani

Als je van literatuur en filosofie houdt, kun je dan ook van voetbal houden? Natuurlijk! Toch zijn er veel ‘mensen van de geest’ die het maar een gekke boel vinden deze dagen. Terwijl er een heel makkelijke manier is om iets te begrijpen van de voetbalkoorts. Vul een pool in!

Het WK is in volle gang en het is dus te laat om nog mee te doen met een pool. Maakt niet uit: de lessen van de voetbalpool gaan verder dan 11 juli.

De koortsachtige werking van het uitslagenformulier is simpel: je expliciteert verwachtingen, stelt een doel en creëert spanning. Of je die wedstrijd nu volgt van aftrap tot eindsignaal of niet, de uitkomst gaat jou aan. Dat is les één van begrip krijgen voor iets dat ver van je af staat. Zodra het je persoonlijk aangaat, interesseert het je.

Daarnaast helpt de concurrentiestrijd natuurlijk ook mee. Wie wil niet bovenaan staan in een lijstje van collega’s of vrienden? Elke dag wisselt de hiërarchie, dat maak je in de verhoudingen op de werkvloer niet vaak mee. Les twee: ook al boeit de inhoud voor geen meter, als je het tegen anderen op moet nemen word je fanatiek. Een deskundige, als je niet uitkijkt.

Les drie: aandacht voor het kleine detail en voor het grote verband. Voor voetbalhaters lijken alle wedstrijden op elkaar. Het invullen (en bijhouden) van een voetbalpool, ook al gaat het van 1-2, 2-1, 1-0, 0-1, geeft inzicht in de verschillen. En in de betekenis van de kleinste verschillen voor het verdere verloop, voor wel of niet, lachen of huilen, ja of nee, 1 of 0.

Dat de lessen van de voetbalpool ook van toepassing zijn ná het WK, hoef ik vast niet uit te leggen. Hoe kom je een saaie werkdag door? Maak er een wedstrijdje van. Waarom is je vriend in vredesnaam bezig met de classificatie van honderddrieëntachtig verschillende soorten dikkopkikkers? Probeer er zelf eens twee van elkaar te onderscheiden en voor je het weet bezing je in een veelregelige ode het veelkleurig amfibie. (Voetbalhatende meisjes kunnen dit toepassen op voetballers, het zijn er dit WK in totaal 736.)

De belangrijkste les heb ik voor het laatst bewaard: met een beetje geluk win je de pot. Als dat niet de voetbalkoorts aanwakkert, weet ik het ook niet. Immers: Money makes the world go round.


Geplaatst

in

door

Tags: