Te verschijnen: Luisteroefeningen. Over aandacht en ontvankelijkheid

Eind augustus verschijnt mijn nieuwe boek bij De Bezige Bij: Luisteroefeningen. Over aandacht en ontvankelijkheid.

Je kunt het al bestellen, maar heb geduld, want ik ben nog aan het schrijven.

Iedereen kan tegenwoordig van zich laten horen, maar wie luistert er nog?

Meningen, politieke statements en selfies domineren onze feeds. De druk om mee te doen met deze zelfprofilering kan groot zijn, niet alleen online maar ook thuis en op het werk. Hebben we enkel de keuze tussen luidkeels zenden en je terugtrekken in stilte, of bestaat er ook een alternatief?

In Luisteroefeningen gaat Miriam Rasch op zoek naar de ethiek van het luisteren. Wat gebeurt er als je je oren opent en begint te luisteren? In een constante stroom van beelden en prikkels legt Rasch de focus steeds terug bij het horen, bij geluid en bij de ontvangende kant.

Als we luisteren ontstaat meteen een relatie tot het gehoorde: van aandacht en ontvankelijkheid, van geven en binnenlaten. Oefenend met een ‘open oor’ ontdekt Rasch hoe een luisterende houding tegelijk standvastigheid en openheid met zich meebrengt. Een krachtig instrument in tijden van overprikkeling en polarisatie, dat voor iedereen binnen handbereik ligt.

Mocht je al zin hebben om te lezen over luisteren, hier staat alles bij elkaar wat ik in aanloop naar het boek publiceerde.


Geplaatst

in

door

Tags: