Columns uit Filosofie Magazine

Columns uit 2021 vind je hier; uit 2022 hier en uit 2023 hier.

Niet alles is politiek (nr. 5 / 2024)

Alles is politiek! Hoe vaak ik dat wel niet heb verklaard, stem op hoog volume, handgebaar van een operazangeres erbij. Filosofie van de koude grond is soms heerlijk, met haar one size fits all-wereldverklaringen. Alles stroomt. Alles is liefde en als God dood is, is alles geoorloofd.

Goed mens (nr. 4 / 2024)

‘Je bent een goed mens,’ zei een kennis tegen me. ‘Ik wou da’k jou was.’ Het was natuurlijk een grapje, bedoeld om te ontregelen, en dan niet zoals dat tegenwoordig gangbaar is, vulgair, ik-gericht, naar beneden trappend in plaats van omhoog, maar sympathiek.

Schrijfreces (nr. 3 / 2024)

Misschien was het ooit normaal, in de tijd dat schrijvers leefden van een adellijke toelage of teerden op de zak van een mecenas of vorst, maar voor mij was het een ongekende luxe: vijf maanden ongestoorde schrijftijd, om te werken aan een nieuw boek.

Ontroering (nr. 2 / 2024)

Ik kocht een speldje met de letters f-u-c-k. Dat was geen baldadigheid, maar kunst; het is namelijk een souvenir van de Ai Weiwei-tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam. Zo’n sieraad komt altijd een keer van pas.

Meningen (nr. 1 / 2024)

‘Het liefst wil ik wijzen op derde dingen – weerspannige, ondoorgrondelijke, veelzijdige, niet in bezit te nemen derde dingen,’ schrijft Maggie Nelson in een essay over kunst die balanceert op het randje van geweld. De kritiek op zulk werk blijft vaak steken op goed óf slecht, wanstaltig óf briljant, mag wel óf mag niet. In plaats van zich in een van de twee kampen te laten dwingen, zoekt Nelson naar ‘het derde ding’.


Geplaatst

in

door

Tags: