Autonomie, een zelfhulpgids

Shortlist Socratesbeker voor het beste Filosofieboek van 2022!

Shortlist Hypatiaprijs 2023!

NU in de (lokale) boekhandel

**** in de Volkskrant
**** in Trouw
NRC: ‘een van de beste uit de reeks’
in De Nederlandse Boekengids

Interviews: Brainwash, Vrij Nederland, Financieel Dagblad, Filosofie Magazine, De Standaard, The Optimist

Kijk de presentatie in De Balie terug: Miriam Rasch over Autonomie in digitale tijden | Nieuw Licht

Luister: podcasts SLAA, Bram, Kennisnet, Moet Jij Weten (Podimo)

Ruim tweehonderd jaar geleden riep de Duitse filosoof Immanuel Kant de mens op zich te bevrijden van dogma’s en slaafse volgzaamheid, van de macht van de kerk en van de macht der gewoonte. De ware Verlichting is volgens hem ‘het uittreden van de mens uit de onmondigheid waaraan hij zelf schuldig is’.

Filosoof Miriam Rasch vraagt zich af hoe dit moet, autonoom zijn in een tijd waarin Facebook beweert je beter te kennen dan je eigen moeder. Ze zoekt een antwoord op de vraag of wij onszelf nog wel autonoom kunnen maken, en of we dit zouden moeten willen. Want wat is er eigenlijk zo erg aan algoritmes die beter weten dan wijzelf wat goed voor ons is? En is autonomie niet een verkapte vorm van egoïsme?

Rasch zoekt scherp, open en geestig naar antwoorden op vragen die je niet durft te stellen omdat een ander dat vast beter kan. En zo gidst zij zichzelf en jou naar de overtuiging dat je in control bent.

Miriam Rasch is filosoof en essayist en verbonden aan de Willem de Kooning Academie. Haar essaybundel Zwemmen in de oceaan. Berichten uit een postdigitale wereld (2017) werd genomineerd voor de Socratesbeker 2018. In 2021 won ze die beker met haar boek Frictie. Ethiek in tijden van dataïsme.


Geplaatst

in

,

door

Tags: