Volg mijn column in Filosofie Magazine

Columns uit 2021 vind je hier; uit 2022 hier; uit 2023 hier en uit 2024 hier.

Verlangen (nr. 5 / 2025)

Een treurig kenmerk van deze tijd is dat we lijden onder verlangen. Op aangeven van media en maatschappij jagen we steeds iets nieuws na, terwijl alle likes, spullen, minnaars en banen het innerlijke tekort nooit zullen vullen. Oververmoeid en nerveus zitten we op de bank, als een kleuter tussen bergen speelgoed. Het almaar begeren trekt je weg van jezelf, ondermijnt de autonomie.

‘Ik kan’ (nr. 4 / 2025)

Voorbij ‘ik denk, dus ik ben’ ligt een belangrijker ‘ik kan, dus ik ben’ – in elk geval als het gaat om ziekte en gezondheid, betoogt Jenny Slatman in haar boek Nieuwe lichamelijkheid. Dat kunnen is afhankelijk van anderen en van hoe de wereld is ingericht. Als een ruimte niet toegankelijk is, kan de rolstoelgebruiker haar niet betreden. Als vrouwen ’s avonds het gevaar lopen te worden belaagd, beperkt dat hun kunnen, hoe graag ze ook willen.

Vergetelheid (nr. 3 / 2025)

De filosofie heeft geen oog voor de oude mens, constateert Didier Eribon, schrijvend over zijn moeder. De zieke of demente bejaarde kan zich niet goed uitspreken en wordt daardoor niet opgemerkt. Filosofen houden zich graag bezig met de dood, maar niet met het stadium daarvoor. Ze lijden aan ouderdomsvergetelheid.

Gevoelens (nr. 2 / 2025)

Zijn gevoelens echt? Ze hebben in elk geval echte gevolgen, van troost-eten tot ja-woord, van geweld tot beleid. Mensen ervaren iets en dus moet er wat veranderen, hoor je in de politiek. Maar voelen die mensen dat dan echt of zeggen ze maar wat? En als de een voelt dat het probleem aan A ligt en de ander dat het aan B ligt, wiens gevoel is dan echter?

Uitpluizers (nr. 1 / 2025)

Bij een expositie in ­Garage Rotterdam stuit ik op een wand beplakt met papiertjes in alle kleuren van de regenboog. Elk briefje vuurt in wiebelig kinderhandschrift een vraag op je af: Ben je onzeker? Waar ben je trots op? De tijdgeest laat zich horen: Mag jij Geert Wilders? Op welk geslacht val je? ­Provocaties: Samsung of iPhone? Ben je voor je moeder of vader? En, hartverscheurend: Haat je je lefen?


Geplaatst

in

door