Over

*** Winnaar Socratesbeker 2021 ***
Frictie: Ethiek in tijden van dataïsme
KLIK voor recensies, interviews, podcasts, voorpublicaties en meer

MAART 2022: AUTONOMIE, EEN ZELFHULPGIDS

Half Deens, half Nederlands, volbloed literatuur en filosofie. Hier lees je recensies, essays, stukken over literatuur, filosofie en (nieuwe) media – en vind je ook mijn persoonlijke blog, dat teruggaat tot 2008.

Frictie: Ethiek in tijden van dataïsme verscheen in mei 2020 bij De Bezige Bij. Mijn essaybundel Zwemmen in de oceaan: Berichten uit een postdigitale wereld stamt uit juni 2017. Daarin staat ook het essay waarmee ik in juni 2015 de Jan Hanlo Essay Prijs Klein won: Een kleine biologische banaan: fonofilia in 12 scènes. In 2018 verscheen de Engelse bundel Shadowbook: Writing Through the Digital 2014-2018 bij INC, ter gelegenheid van mijn verblijf in het Van Doesburghuis in Parijs. Inmiddels out of stock, maar nog altijd gratis en voor niets te downloaden in pdf en epub.

In oktober 2020 ben ik begonnen bij de Willem de Kooning Academie als coördinator van het Research Station, waar ik me bezighoud met onderzoek langs alle lijnen in de academie. Daarvoor werkte ik vanaf 2012 bij het Instituut voor Netwerkcultuur van de Hogeschool van Amsterdam als onderzoeker en als docent in de minor Filosofie in een Postdigitale Wereld. Nog eerder was ik programmamaker bij Studium Generale aan de Universiteit Utrecht, puzzelredacteur voor Denksport en kaasfabriekmedewerker.

Ik schrijf essays en recensies, onder meer voor De Groene Amsterdammer, Athenaeum, Follow The Money en Revisor, en columns voor Filosofie Magazine. Sinds 2015 ben ik redacteur bij De Nieuwe Garde, platform voor aanstormende essayisten, ik zit in de redactieraad van de lage landen, en ben sinds 2019 lid van de Editorial Board van Eurozine.

Eerder (2005) verscheen Memento, de bloemlezing met nagelaten vertalingen van mijn vader Gerard Rasch, die ik samenstelde en inleidde.

Ik ben ook te vinden op Twitter, LinkedIn, Last.fm, Mastodon – contact opnemen mag altijd. Een agenda van (voorbije) optredens en activiteiten vind je hier.